EquiEssence Coaching & Training
EquiEssence organiseert inspirerende en enerverende workshops met behulp van paarden voor teams, organisaties, groepen en individuen.

Ervaringen & Recensies

Onze clientèle varieert van particulieren en kleine ondernemingen tot grote internationale organisaties, waaronder KPN, Sara Lee, ABN/AMRO, ING en diverse Gemeenten. Hieronder volgen enkele ervaringen van onze deelnemers.

"Trainingsmiddag voor het team van een gerenommeerd bedrijf in De Lier."

Wat hebben wij en de paarden weer fantastisch werk gedaan. Een training welke ging over elkaar écht leren kennen en communicatie.

Iedereen was onder de indruk van de snelheid en helderheid van de opgedane inzichten en ervaringen.

Enkele uitspraken van de deelnemers: “Bijzonder; genoten van mijn collega’s en zo fijn om dit samen te mogen doen; het paard heeft me veel over mezelf laten zien; er is een solide basis gelegd, om een beter team te worden; veel inzichten opgeleverd over het team; het heeft veel met mij gedaan; ik heb gevoeld dat er een team staat. Dit gevoel uit gaan stralen om grote stappen te kunnen gaan zetten; het was meer dan de moeite waard, het heeft ons als team veel opgeleverd; we komen graag nog terug met een ander team.


Banou, Boris, Toby, Black Jack: wat een prachtige open paarden met ongelofelijke 'spiegelkwaliteiten'.

Wat een topmiddag.

Een ieder van ons team, heeft zich voor de volle 100% ingezet. Het resultaat mag er zijn.

"Wat heb ik veel geleerd en gedaan..."

VIP Bootcamp bij Maya is beginnen zonder dat je precies weet wat je gaat doen. Het is een ervaring die je ondersteunt te voelen wat er speelt bij jou en wat jij nodig hebt. Zonder enige ervaring met paarden heb ik veel geleerd en vooral ook veel over mezelf. Maya maakt het compleet door met volle aandacht bij jou te zijn.

Naast de rust en vrijheid die je ervaart in de stallen neemt ze je ook mee op weg naar een meting/test. Met de hulp van Corrie dat de pijn in je lichaam en je vermoeidheid waarheid zijn. Maar ook de hulp en oplossing die Corrie je meegeeft, bevestigt voor mezelf : ik ben op de goede weg.

De innerlijke mens wordt verwend door overheerlijke lunches. Elk avondeten is ook een geweldige smaaksensatie die je weer doet uitkijken naar de volgende dag.

De rust en zuiverheid in huis van Maya geeft je geborgenheid en veiligheid waar alle emoties er mogen zijn. De omgeving van bos en strand maken het plaatje compleet om naast de stallen extra op te laden en tot jezelf te komen. Haar bijzonder manier van massage laat je weer voelen in je lichaam.

Elke dag aan de slag met een ander paard. Spiegelen met paarden onder begeleiding van Maya is mooiste geschenk wat ik mezelf kan geven. Mijn eerste stappen mogen ervaren mijn droom te mogen verwezenlijken “laatste dag” als een indiaan op het paard balanceren. Daar zit je dan met een big smile!!!

Wat heb ik veel geleerd en gedaan. De wandelingen, het contact met alle paarden, het japanse gedicht maken in prachtige tuin in het bos, het filmavontuur onder genot van chocolaatje, kennismaken met PRI-methode en DVD, de persoonlijke gesprekken, de ceremonies, het contact met vrijwilligers en klanten, en de zorgvuldige zorg van Maya goed afgestemd wat bij mij past heeft mij zoveel inzicht gegeven dat ik weer rechtop in het leven durf te stappen.

Dank daarvoor mooie, wijze vrouw xx

Maddy

Koppert Biological systems: "Al met al was het een onvergetelijke middag."

Afgelopen winter beleefden wij met een groep collega’s een middag met Maya en de paarden. Slechts twee van ons hadden ervaring met paarden, maar het was bijzonder om te zien hoe snel het ijs werd gebroken bij de rest om dichtbij de paarden te komen en ze te proberen te geleiden in de opdrachten. De kracht van Maya’s trainingen zit in het laten ervaren en in hoe ze dat begeleidt. Ik kan het iedereen van harte aanraden, die werkt in kleine of grote teams en daarmee een bewustwordingsslag wil maken. We leerden die dag dat paarden een geweldige spiegel zijn van ons eigen gedrag en onze stemming. Het dier merkt dat en reageert daarop. Reken maar dat het bij mensen ook zo werkt, maar paarden maken het op prachtige wijze zichtbaar.

Maya maakte ons bewust daarvan en bouwde de oefeningen mooi op zodat we voor steeds uitdagendere situaties kwamen te staan, eerst individueel en daarna als groep. Het is een eye opener om te ervaren hoe paarden reageren op groepsdynamiek, spanning en verdeeldheid. Pas als een groep mensen in harmonie en overeenstemming beweegt, doet het paard wat we willen en komt het paard naar ’de kudde’.

Al met al was het een onvergetelijke middag. Ik kom er zeker nog een keer terug, op die mooie plek bij het Staelduinse Bos.

Maya en je team, bedankt!

Koppert Biological systems

Management Team KPN: "...verbinding met zichzelf en contact maken met anderen"

"Deze workshop is een metafoor en een uitstekende wijze van werken om deelnemers te laten zien, hoe ze in de dagelijkse praktijk dingen succesvol kunnen aansturen, vanuit verbinding met zichzelf en contact maken met anderen."

Management Team KPN

"kom jij eerst maar eens even tot rust, zodat je weer aandacht hebt voor mij..."

Uit nieuwsgierigheid had ik me ingeschreven voor een workshop. De interesse voor paarden heb ik altijd wel gehad, maar bleef beperkt tot één keer in de week rijden bij een manege. Omdat ik steeds vaker hoorde en las over  “paardenfluisteren”, “spiegelen met paarden”, “coachen met paarden” etc. was ik daar wel nieuwsgierig naar geworden.  

Het was een hele bijzondere dag, waarbij mij in ieder geval duidelijk werd dat ik ook iets anders  met paarden wilde gaan doen dan één keer in de week rijden. Daarom ben ik bij Maya lessen freestylen gaan volgen. Dat is grondwerk waarbij het paard los in de bak loopt en je met je lichaamstaal  communiceert met je paard. Het is heel bijzonder om te ervaren dat je met  lichaamstaal een paard in beweging kan krijgen en weer af kan remmen. Het is een manier van lichamelijk bezig zijn die concentratie vereist en een volledige aandacht in het hier en nu. En dat voelt gewoon heerlijk. Wie op zoek is naar “de kracht van het nu”, mindfullness of een flow kan ik dit freestylen van harte aanbevelen, want dan heb je ze allemaal tegelijk te pakken. En eigenlijk geldt dat voor alle contact met paarden. Een paar weken geleden liep ik met Robinson aan een halstertouw in de bak en ik we hadden nog maar een paar meter gelopen of hij ging stilstaan en wilde geen stap meer verzetten. Met een paar vragen van Maya werd al snel duidelijk dat ik er met mijn gedachten ook helemaal niet bij was. Het was al een tijdje heel hectisch, zowel op mijn werk als privé en mijn gedachten waren overal en nergens, maar niet bij Robinson en het hier en nu. Robinson wees me daar fijntjes op door gewoon stokstijf te blijven staan, alsof hij wilde zeggen "kom jij eerst maar eens even tot rust, zodat je weer aandacht hebt voor mij en onze omgeving, anders ga ik niet met jou mee". En het mooie is dat toen me daar bewust van werd en ik die rust na een paar minuten wel kon vinden, Robinson zonder problemen weer meeliep. Toen was het voor hem dus ook meteen weer goed.

Zoals met alle leerprocessen gaat het tijdens het freestylen natuurlijk ook regelmatig mis, dan komt er een hapering in de communicatie en gaat het paard iets anders doen dan ik in gedachten had. Dan gaat hij bijvoorbeeld alleen maar harder draven terwijl ik bedacht had om hem terug naar de stap te brengen. Dat is voor mij erg frustrerend, want ik doe alles graag erg goed en het liefst ook meteen in één keer. Die frustratie moet ik dan eerst weer loslaten voordat ik verder kan met het paard. En daar kan het paard mij ook veel leren: die zit er namelijk helemaal niet mee! Die blijft lekker net zo lang draven tot ik de communicatie hersteld heb en wel heb weten over te brengen dat ik wil dat hij gaat stappen. En als dat gelukt is: even goede vrienden. Ook dat is een bevrijdende ervaring, dat ik fouten kan maken zonder daarom beoordeeld of veroordeeld te worden, niet door het paard in ieder geval.

Tijdens het freestylen ben je eigenlijk voortdurend bezig het paard van je af te laten bewegen, stappen, draven, galopperen, keren etc. De bewegingen zijn gebaseerd op hoe paarden zich door hun lichaamstaal met elkaar communiceren in de kudde. Op een gegeven moment zal het paard een aantal signalen laten zien met zijn lichaam waarmee hij eigenlijk vraagt om naar je toe te mogen komen. Die vraag kun je beantwoorden door stil te gaan staan en je om te draaien met je rug naar het paard toe. Daarmee nodig je dan het paard uit om naar je toe te komen. Het moment dat dat lukt en dat na een paar tellen dat grote lieve paardenlijf rustig naast je komt staan, vind ik helemaal magisch.

"Meer dan een paardrijles..."

Op zoek naar flexibel in te plannen paardrijles. Waar ga je dat vinden? Als hotelmanager werk ik onregelmatig en kan dus nooit op vaste lestijden een les nemen. Daarom ben ik op internet op zoek gegaan naar privé paardrijles, in de hoop dat ik iemand kon vinden die dat flexibel in zou kunnen plannen. Al vrij snel kwam ik op de site van Maya.
Ik las over haar geschiedenis en haar werkwijze. Op haar site kwam al snel naar voren dat het bij Maya niet draait om zo veel mogelijk lessen geven, maar dat het draait om iets leren over de paarden, iets leren over jezelf en vooral het welzijn van de paarden. Na het versturen van een mail kreeg ik heel snel een positieve reactie. Ik vertelde Maya in mijn mail dat ik alles wilde leren over paarden, geen rare kunstjes wilde doen, maar wel in staat wil zijn om ooit zelf een paard te kunnen verzorgen. Ik zou alles gaan leren over paarden en beginnen bij het grondwerk.

Eenmaal aangekomen op stal gingen we aan de slag. Ik zou eerst 10 lessen gaan freestylen, om gevoel te krijgen bij de paarden en om ze te leren begrijpen. In eerste instantie is dat natuurlijk niet wat je wil als je wil paardrijden, maar aan de andere kant zo ontzettend nodig (dat blijkt al heel snel). Na de eerste les was ik gelijk al enthousiast. De eerste lessen tijdens het freestylen leerde ik hoe je de leiding neemt over een paard en hoe je met je lichaamstaal een paard kunt sturen; van je af drijven en opjagen of tot rust manen en naar je toe laten komen. Hierbij is niet alleen lichaamstaal belangrijk maar ook jouw eigen energie. Niet zo zeer dat je heel druk moet gaan doen (gebaren) om een paard op te jagen, maar diep van binnen moet je het echt willen en er met de juiste mindset en juiste energie en balans mee aan de slag gaan. De eerste les voelde ik dit natuurlijk niet gelijk, maar later kwam dit steeds meer naar voren.

Naast mijn eigen energie en balans, merkte ik ook dat respect voor het paard ontzettend belangrijk is. Tijdens een van de lessen zei ik; je krijgt terug wat je geeft. Telkens merkte ik iets op, het leek wel of het kwartje van de levenslessen steeds viel. Zorg dat je in balans bent en dat je zeker bent van je zaak, wees duidelijk in je communicatie (verbaal en non verbaal, toon respect dan krijg je het ook terug en laat iedereen in zijn waarde. Het zijn allemaal clichés die we allemaal gehoord hebben en waarvan we allemaal denken dat we er mee bezig zijn.
Geloof mij, als je de 10 lessen freestylen hebt gevolgd en je staat er voor open, dan zal je merken dat je er helemaal niet zo mee bezig bent als je zelf denkt.

Ga maar eens na hoe vaak je duidelijk aan geeft aan iemand anders wat je wil of wat de bedoeling is? Hoe vaak toon je respect naar anderen (niet alleen naaste familie, maar je kunt ook eens een oudere man in de supermarkt helpen zijn boodschappen op de band te zetten), respecteer je mensen hoe ze zijn of probeer je ze te veranderen?
Zo zie je maar dat werken met paarden niet alleen maar rijden is, maar het is het begrijpen en het creëren van een band. Pas na het creëren van die band en alle grondoefeningen heb je zelf het vertrouwen op veilig op een paard te stappen zonder ze onnodig op te jagen door druk te geven met je hakken (zoals je in films ziet of op de manege). Daarbij leer je niet alleen iets over paarden, maar ook over jezelf en over leidinggeven. Want ook in mijn werk hanteer ik hetgeen ik heb geleerd tijdens de lessen van Maya; toon respect, dat krijg je dat ook terug, wees duidelijk in communicatie, zorg voor de juiste mindset en energiebalans en laat iedereen in zijn waarde.

De lessen van Maya zijn meer dan paardrijlessen, het zijn levenslessen!

René: "...Er is een tijd vóór de bootcamp en een tijd ná"

In een rustige, veilige en harmonieuze omgeving waar een prettige sfeer hangt heb ik geweldige ervaringen opgedaan. Voor het eerst heb ik ervaren dat ‘met-paarden-omgaan’ je persoonlijkheid gespiegeld wordt. Als jij niet goed in je vel zit merkt een paard dat gelijk en zal daar op reageren. Daarentegen als jij goed in balans bent merkt een paard dat ook. Daar hoort ook het uitmesten van de stallen bij wat een ‘je-denkt-lekker-nergens-aan’ basale bezigheid is. Verder heb ik een heerlijke massage ondergaan, twee keer een paardrijles en een uurtje qi gong gehad. Buiten het schema heb ik genoeg vrije tijd gehad om bv. te vertoeven in het direct gelegen bos of te verblijven in een prettig ingerichte kamer. Ook de kookkunsten en de gastvrijheid van Maya heb ik als genoeglijk ervaren. Onvergetelijk was ook de paardenspiegelsessie die mij weer nieuwe inzichten heeft gegeven. Ook de twee kampvuuravonden met een lekker drankje en een goed gesprek zullen mij bijblijven!

Er is een tijd vóór de bootcamp en een tijd ná. Als je dit ooit meemaakt zal je pas kunnen begrijpen wat ik hiermee bedoel.

Thanks Maya,
René

Gerda: "...de stilte en de warmte heeft me diep geraakt"

Op teamniveau heb ik deze middag nog meer zicht gekregen hoe ik samen met anderen beweging kan creëren en het plezier om dit samen voor elkaar te krijgen.

Op persoonlijk niveau: ik ben bang voor paarden. Bij angst sla ik dicht. Door de aanwijzing van Maya om eerst het paard te aaien heb ik ervaren wat er dan tussen mij en het paard ontstaat. Het contact, het vertrouwen, de stilte en de warmte heeft me diep geraakt.

Fijn weekend.
Met een warme groet,
Gerda van den Top

Anne Belle: "Dus kortom een super middag..."

Hallo Maya.

Ik vond het superinteressant en leerzaam om op deze manier van aanpakken te werken. Ik heb veel sociale vaardighedentrainingen gehad maar ze waren bij elkaar opgeteld nog niet half zo leerzaam als deze eerste keer want bij die trainingen zat je eigenlijk maar bij elkaar en dat was het wel bij die trainingen maar hier kwam eigenlijk meteen de praktijk aan bod. Dus kortom een super middag Wat mij betreft. Tot zes maart en nog een fijne avond.

Anne Belle
(Autistisch meisje van 16 jaar)

Pepijn: "Als je het dier in beweging krijgt is het kicken..."

Mijn ervaring laat zich als volgt omschrijven;

Ik heb de ervaring met de paarden als bijzonder ervaren. Zowel in groep als individueel verband.

In groepsverband zag je mooi hoe het paard reageert op de energie die je als groep uitstraalt en overbrengt. Je krijgt precies terug wat je geeft. Interessant hierbij is dat de groepsleden geheel verschillend op het gedrag van het paard reageren waarbij je ook dit weer terug krijgt van de coach. Als je het dier in beweging krijgt is het kicken, je voelt dat je met de groep in de flow komt. Deze tilt je op en laat je opgaan in de stroom energie die je genereert. Dit is direct te zien in de reactie van het paard, geweldig!

Het individuele stuk is ook leerzaam. Ook hierbij krijg je direct van het dier terug wat je geeft. Voor mijn gevoel had deze sessie nog wat langer mogen duren zodat er een heldere analyse gemaakt kan worden waarna ik vervolgens kan experimenteren met ander gedrag.

Ik vind dat Maya haar passie voor paarden uitstekend overbrengt. Je ziet dat ze vol liefde met de dieren werkt. Als ik kijk naar de vertaling van het gedrag van de mensen in omgang met het paard naar de ‘werksituatie’ zou dat nog wat explicieter en uitgebreider kunnen. Ik denk dat jij hierin een mooie vertaalslag kan maken. Zoals ik het zie ontmoeten jullie expertises elkaar in het midden. Dat wil zeggen dat jij coacht op gedrag wat er tussen individuen zichtbaar en onzichtbaar is, en waarbij Maya dit in het werken met het paard ziet. Mijns inziens is dit een mooie combi. Op die manier kun je vanuit beide hoeken gedrag/patronen en contact, zichtbaar en bespreekbaar maken. Zo’n sessie zou een mooi startpunt kunnen zijn als probleemerkenning in een relatie, waarbij je verder gaat met groepscoaching om het contact tussen de groepsleden te herstellen.

Kortom ik vond het een topdag, dank voor de ervaring.
We houden contact,

Met vriendelijke groet,
Pepijn Mols, Adviseur Organisatie & Ontwikkeling

Peter: "Dansen met paarden’..."

Het werken met paarden is als dans. De overeenkomst was opvallend en de emotie die het los maakt vergelijkbaar. In dans gaat het over leiden en volgen en in tango specifiek gaat dit gecombineerd met improvisatie. Dat betekent dat ik als heer van te voren geen plan heb. Ik doe wat ik voel. Het ontstaat ter plekke, ik denk niet vooruit en ik denk niet terug. Het is in het nu. Dit improviseren doe ik op basis van verschillende factoren: welke emotie roept de muziek in me op, welk gevoel hebben we als paar samen die dag, hoeveel ruimte is er op de vloer etc. Tegelijkertijd moet ik dit heel duidelijk, via mijn lichaam communiceren naar mijn partner. Zij volgt immers en tegenstrijdige communicatie zorgt ervoor dat de beweging stopt (letterlijk en figuurlijk). Tegelijkertijd moet zij naar mij communiceren wat ze nodig heeft om te doen wat ik wil (en dat alles in een fractie van een seconde, van de ene beweging in de andere).

Bij het werken met een paard kreeg ik hetzelfde gevoel. Het gaat om zuivere communicatie, duidelijk zijn en het uitwisselen van energie. Ik leidde het paard maar daarvoor moet je heel erg gefocussed zijn op de signalen die het paard aan mij teruggeeft en dat bepaald dan weer mijn volgende beweging.  Je komt dan eigenlijk in een spel van leiden en volgen (= dans). Wat echt overweldigend was, was om de kracht van een paard te ervaren en ik zou dan ook benieuwd zijn of het mogelijk is met subtielere, kleinere bewegingen. Dit zou moeten lukken…

Het werken als groep met een paard was interessant en ik was verbaast over hoe snel de groepsdynamica een rol speelde. Het duurt even maar het besef dat het alleen werkt als je als groep eenduidige signalen afgeeft was treffend en gaf meteen een reactie bij de groepsleden. Erg geschikt dus als interventie om groepsprocessen bloot te leggen en er over te reflecteren.

Al met al een erg geslaagde workshop. Net als in dans is het puur en echt. Je kan je niet anders voordoen, je wordt teruggebracht tot wie je echt bent, hoe kun je je immers ander voordoen dan wie je werkelijk bent ten opzichte van een paard?

Ik wens iedereen op zijn minst een keer in zijn leven dit gevoel toe of het nu met paarden is, met dans of op een andere manier… Als is het maar voor even…. om te ervaren welke kracht je als mens bezit met puur en alleen je energie, je intentie en je zijn.

Peter

Astrid: "Ik ben weer in balans met mijn nieuwe ik..."

Lieve Maya,

Sinds ik 16 oktober bij je bent geweest gaat het fantastisch met me. Ik ben weer in balans met mijn nieuwe ik en voel rust in mezelf en daardoor ook in mijn omgeving. Mijn conditie is weer op peil met veel sporten en ik ben daardoor lekker afgevallen, het opgeblazen chemo lichaam is verdwenen en zo langzamerhand ben ik weer een nieuw mens geworden….met een mooie bos krullen. Kreeg ik er zomaar gratis bij..mooi toch?Als ik nu in de spiegel kijk zie ik een mooie vrouw die sprankelt en het leven omarmt, van alles intens geniet en het leven een mooi groot feest vindt. Ik wil je bedanken voor de geweldige ervaring die ik met jou heb mogen delen…ik zal het nooit vergeten. Jij naast me, vragen stellend, stiltes laten vallen…het was zo mooi. Ik denk er nog vaak aan terug en familie en vrienden zeggen ook dat ik daarna ben verandert en het leven weer kon oppakken. Eigenlijk zou iedere vrouw na zo n heftige ervaring dit moeten kunnen meemaken.
Graag wil ik nog eens langskomen maar dan voor een paardrijles, vroeger ook paard gereden maar vanaf mijn zestiende nooit meer. Ik vertrouw jou en je paarden, ik maak in het nieuwe jaar graag een afspraak daarvoor. Rest mij nog jouw fijne kerstdagen te wensen en een gelukkig en gezond 2012.
Je bent een mooi, warm en speciaal mens, vergeet dat nooit.
Lieve warme groet,

Astrid

Vilan: "...in mij vond ik minder angst dan ik dacht"

Hallo Maya,

Het werkt nog steeds door, dus wat ik schrijf is waar ik nu ben. Wat overheerst is verbazing: in mij vond ik minder angst dan ik dacht. Het kernmoment staat op twee foto's. Dat was iets met veel zachtheid erin.

Dezelfde avond nog belde mijn tante en in het gesprek gebeurde hetzelfde als in het zand binnen: ik gaf teveel mee, en voelde me de pas afgesneden. Dus nu moet ik bijsturen, niet op aan paard-manier maar op een tante-manier. Kijken of dat lukt.

Wat erg nawerkt is dat je zei: "hij hoeft hier niet te zijn, hij kan overal gaan staan maar is hier". Dat was buiten, toen ik vroeg 'ja maar wat vindt Robinson er nu van'. Kennelijk zijn er andere antwoorden mogelijk (zoals een vreedzame aanwezigheid) dan een mening of opinie. Daar ben ik nogal aan gehecht, ik dacht dus ook dat het feedbackformulier feedback over mij zou bevatten :-)))

met hartelijke groet,
Vilan

Leo: "Ik heb deze middag geleerd dat ik sterker ben..."

Ik heb de workshop als bijzonder prettig ervaren. Ik kwam naar de workshop hopend dat ik mijzelf weer (een beetje) zou vinden. In het begin van de middag wist ik niet waar alles toe zou leiden.
Ik heb deze middag geleerd dat ik sterker ben en meer kan dan dat ik zelf denk. Ik heb ook afstand kunnen nemen van veel negatieve gebeurtenissen uit het verleden. Ik heb ook meer rust in mijzelf gevonden en geef toch sneller mijn grenzen aan. Ik heb toch weer een flink stuk van mijn eigen puzzel opgelost.

Leo S.

Birgit: "Ik heb de sessie als zeer positief ervaren"

Ik heb de sessie als zeer positief ervaren. Het weekend en maandag was ik super relaxed en dinsdag moest ik weer aan het werk. Zoals gewoonlijk veel stress etc. Mijn collega´s waren verbaasd over mijn rust en relativerend vermogen. Mijn mooiste verhaal is wel van een cliënt ( met niet aangeboren hersenletsel), zij is erg verward en heeft een behoorlijke afasie. Ik begeleid haar 's-ochtends altijd met opstarten en ineens zegt zij tegen mij: " je bent zo anders, zo lief"!

Birgit

Sanne: "Het enige wat ik er nu over kwijt kan is dat ik het heel erg bijzonder vond."

Ik kan nog steeds niet helemaal goed benoemen wat ik vandaag allemaal meegemaakt, gezien en gevoeld heb. Ik hoop dat ik aankomende week tijdens mijn vakantie wat tijd kan nemen om dit allemaal nog eens te overdenken. Het enige wat ik er nu over kwijt kan is dat ik het heel erg bijzonder vond. Net of mijn onderbewuste vanmorgen al wist wat me te wachten stond? Samen met Maya moet het lukken om de komende tijd wat meer eruit te kunnen halen, zodat ik voor mezelf helder kan krijgen wat het nu echt voor mij betekend en wat ik hiermee kan doen. Heel erg bedankt voor deze mooie dag en voor de foto's!

Liefs,
Sanne

A.J.: "...dat een paard in zo'n korte tijd mij iets kan laten voelen..."

"Het is ongelofelijk dat een paard in zo'n korte tijd mij iets kan laten voelen wat sommige mensen al jarenlang probeerden aan mij duidelijk te maken."

A.J.

Annemieke: "...bedankt dat ik dit zo heb mogen zien"

Toen ik heen reed was ik me niet bewust hoezeer ik me omgeven voelde door het duister van droefheid en onzekerheid van het wantrouwen in de mensen om mij heen. Pas toen ik de kaart trok en er over moest vertellen kwam dat eruit. Kayennah en Maya hebben me laten zien dat , pas als ik me echt durf over te geven aan die pijn, die pijn durf te accepteren als iets wat is, zonder oordeel en angst, dan pas kan ik mezelf weer terugvinden en dan ook weer open staan voor anderen. Het is een kunst jezelf te aanvaarden inclusief je duistere kanten. Evenzeer is het een kunst om te zien waartoe je allemaal wel in staat bent, en dat je daar soms zelfs goed in kan zijn.
Maya en Kayennah , bedankt dat ik dit zo heb mogen zien.

Maya, veel succes met je werk.
Lieve knuffel,
Annemieke

Vincent: "...een hele mooie pure ervaring..."

Het was een hele mooie pure ervaring om met de paarden te mogen 'werken'.
Enerzijds moets ik mijn eigen angst overwinnen voor die grote beesten. Anderzijds kwam ik er weer achter dat contact de basis is voor alles.
Dank voor een leuke middag en een mooie ervaring!

Vincent

Sandra Dolk: "...spannend, maar vooral heel bijzonder"

"De workshop met Robinson vond ik spannend, maar vooral heel bijzonder. Het proces dat je in die bak doormaakt van de eerste, voorzichtige ontmoeting, het nader contact maken en elkaar waarnemen, aftastend op zoek naar interactie en uiteindelijk de verbondenheid, het vertrouwen en de rust voelen, lijkt in eerste instantie nergens mee te vergelijken. Tegelijkertijd echter worden de parallellen met je eigen leven juist haarscherp zichtbaar. Dankzij de liefdevolle spiegel die Robinson mij heeft voorgehouden.
Het werkelijke kwartje viel bij mij overigens pas drie dagen later. Dit inzicht was zo waardevol dat dit voor een positief omslagpunt heeft gezorgd in mijn proces van persoonlijke ontwikkeling. Ik ben daar erg blij mee en ik kan daar weer mee verder.
Maya's begeleiding heb ik als duidelijk, respectvol, natuurlijk, warm en heel open ervaren. Het voelde alsof ik haar al veel langer kende, terwijl dit feitelijk onze eerste ontmoeting was. Maya en Robinson, heel erg bedankt voor deze unieke ervaring!"

Sandra Dolk

"Van particulieren tot internationale organisaties"